- καλόγερας
- Επώνυμο αγωνιστών του 1821.
1. Γεώργιος. Καταγόταν από το Αγρίνιο. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε στη Ναύπακτο και στην Καλιακούδα. Διακρίθηκε στη μάχη του Πετροχωρίου εναντίον του Αλβανού Τσέλιο-Πίτζαρη και ακολούθησε τον Δημήτριο Μακρή στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Μετά την απελευθέρωση κατατάχθηκε στους αξιωματικούς της Φάλαγγας.
2. Ιωάννης ή Γραμματίκας. Καταγόταν από την Άρτα. Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και εργάστηκε με ζήλο για τη διάδοση των ιδεωδών της και για την προπαρασκευή του Αγώνα. Ακολούθησε τον Μακρυγιάννη και πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Στερεά Ελλάδα. Αργότερα μετέβη στην Πελοπόννησο και αγωνίστηκε στο Ναυαρίνο και στους Αφεντικούς Μύλους εναντίον του Ιμπραήμ. Πολέμησε επίσης και στην εκστρατεία της Αττικής, κατά την οποία τραυματίστηκε δύο φορές. Μετά την αποκατάσταση κατατάχθηκε στους αξιωματικούς της Φάλαγγας.
3. Παναγιώτης. Προύχοντας από τη Μονεμβασιά, ο οποίος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία μαζί με τους αδελφούς Δεσποτόπουλους. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μονεμβασιάς, με διάφορα τεχνάσματα κατόρθωσε να αποτρέψει τον επισιτισμό της και να πείσει 140 Τούρκους μαχητές να παραδοθούν. Αργότερα εξελέγη γερουσιαστής στην Πελοποννησιακή γερουσία. Στη διάρκεια της Επανάστασης συνετέλεσε σημαντικά στις επιτυχίες που είχαν οι Έλληνες της περιφέρειάς του.
4. Χρήστος. Γιος του προηγούμενου. Πολέμησε γενναία σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια επιβολής της τάξης κατά την περίοδο της πολυαρχίας. Επί Καποδίστρια υπηρέτησε στα ελαφρά τάγματα και αργότερα τάχθηκε στους αξιωματικούς της Φάλαγγας.
* * *οκαλόγερος*.[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταπλασμένος τ. ονομαστικής αντί καλόγεροςη κατάλ. -ας αντί -ος από την ονομαστική πληθ. οι καλογέροι υποχωρητικά κατά τα σχήμα οι κοράκοι - ο κόρακας].
Dictionary of Greek. 2013.